Irsko je opravdu krásnou zemí, která se ve svÄ›tÄ› proslavila hlavnÄ› díky tradiÄnímu hudebnímu nástroji, kterým jsou dudy, ale také tÅ™eba díky povÄ›stným chlapským sukním, o nichž si vÄ›tÅ¡ina lidí myslí, že jsou zcela normálním odÄ›vem zdejších mužů. Opak je ale pravdou. TradiÄní kilt by se dal pÅ™irovnat k naÅ¡emu kroji, takže je opravdu velkou výjimkou, pokud na ulici narazíte na muže právÄ› takto obleÄeného. Další vÄ›cí, kterou mají lidé zafixovanou s Irskem, je nepříliÅ¡ dobré jídlo a celková gastronomie. Je tomu ale skuteÄnÄ› tak?

Tento stereotypní názor je do jisté míry ovlivnÄ›n tím, že se tradiÄní irská kuchynÄ› podobá té britské, která má ve svÄ›tÄ› opravdu nedobrou povÄ›st. Je tomu tak hlavnÄ› kvůli druhé svÄ›tové války, kdy se tito obyvatelé museli spoléhat na tradiÄní suroviny, které si zvládali sami obstarat, a také proto, že byly vÄ›tší starosti než se starat o dochucování pokrmů. Z tohoto důvodu tak na nÄ›kolik desítek let z Irské i Britské kuchynÄ› vymizely pestré chutÄ› a také používání a dochucování pomocí koÅ™ení. Jídlo se tak pokládalo za nevýrazné a jakýmsi způsobem chladné, což se velice Äasto říká i o obyvatelích Británie.

Pivo guiness

Tyto Äasy už jsou ovÅ¡em minulostí a Irská kuchynÄ› má rozhodnÄ› co nabídnout. NejpoužívanÄ›jšími surovinami jsou hlavnÄ› brambory, moÅ™ské plody, ryby, hovÄ›zí a jehnÄ›Äí maso a Äerstvá zelenina. Dalo by se říct, že Irsko je takovou bramborovou velmocí. Brambory zde můžete ochutnat opravdu na nespoÄet způsobů, protože se jedná o jednu z nejoblíbenÄ›jších potravin vůbec.

Irové jsou zvyklí usedat k snídani v rozmezí od sedmé do desáté hodiny ranní. RozhodnÄ› zde platí, že snídanÄ› je nejdůležitÄ›jší jídlo dne, protože právÄ› snídanÄ› bývají jedním z nejvydatnÄ›jších jídel, které vás mají zasytit a po ránu vám dodat potÅ™ebnou energii. Na stole tak pÅ™ed vámi nejÄastÄ›ji skonÄí tradiÄní hustá ovesná kaÅ¡e anebo tzv. irish brakfast, která je velice podobná tradiÄní anglické snídani a skládá se z opeÄených vajíÄek, slaniny, toustu, opeÄených rajÄat a klobásy. Zvolit si můžete ale také boxty, což jsou palaÄinky pÅ™ipravované jak jinak než z brambor.

JehnÄ›Äí maso s hranolkama

Mezi nejznámÄ›jší hlavní chod Irska patří rozhodnÄ› irish stew. Jedná se o duÅ¡enou smÄ›s z hovÄ›zího anebo jehnÄ›Äího masa, doplnÄ›ného o zeleninu jako je mrkev, cibule a petrželka, brambory a pro chuÅ¥ trocha tymiánu. Dalším významným jídlem je Shepherd´s Pie (kolÃ¡Ä složený z vrstev masa, sýra a brambor), Colcannon (uvaÅ™ené brambory se zelím, máslem a Äesnekem, Lamb with mintsauce (jehnÄ›cí maso doplnÄ›né o mátovou omáÄku) anebo tÅ™eba Barmbrack, což je nakynutý chlebíÄek s rozinkami. Tak co už se vám sbíhají sliny? Tak to neváhejte, kupteletenkya hurá ochutnávat!