Není divu, že v dneÅ¡ní dobÄ›, kdy je celosvÄ›tovÄ› používaným jazykem angliÄtina, už téměř každý, kdo tento jazyk alespoň trochu ovládá, navÅ¡tívil tuto jedineÄnou zemi. SamozÅ™ejmÄ› nejvÄ›tším lákadlem je samotné hlavní mÄ›sto Londýn, kde se kříží krásné historické památky a uliÄky s moderními budovami a technologiemi. Výzvou je také zdejší metro, kde se opravdu vyznají jen ti nejlepší z nejlepších. Dnes se na Anglii ale podíváme trochu z jiného pohledu, a to konkrétnÄ› z pohledu gastronomie a pochutin, které tato zemÄ› dala svÄ›tu.

Anglická snídaně

SamozÅ™ejmÄ› úplnÄ› nejznámÄ›jším jídlem celé Anglie je takzvaná fish and chips, na kterou narazíte jak v prodejnách rychlého obÄerstvení, tak v luxusních restauracích. O co se vlastnÄ› jedná? Jde o rybu, které je obalená ve speciálním tÄ›stíÄku a následnÄ› osmažená, a jež je servírována s přílohou ve formÄ› hranolků, na nichž je zajímavé to, že jsou velice Äasto ochuceny buÄ tradiÄnÄ› solí anebo sladovým octem, který jim dodá jedineÄnou chuÅ¥. Tento pokrm s Anglii spjat neoddÄ›litelnÄ›, a proto je nepÅ™edstavitelné tuto zemi navÅ¡tívit bez toho, abyste jej ochutnali.

Fish and chips

Další specialitou je klasická anglická snídanÄ›, která pro nás ÄŒechy může být na první pohled velice nezvyklou záležitostí, která se rozhodnÄ› nedá srovnat s napodobeninami, na které narazíte v Äeských hostincích. Pravá anglická snídanÄ› se skládá z klobásky, míchaných vajec anebo takzvaného volského oka, dokÅ™upava osmažené slaniny, peÄených rajÄátek a smažených žampionů, fazolí, které jsou zalité v rajÄatové omáÄce a kÅ™upavouÄkého toastu, který je zpravidla opeÄený zlehka na másle. Jedná se o opravdu autentickou snídani, nad kterou velice Äasto vrtíme hlavou. Za pravdu musíme dát ale tomu, že se jedná o opravdu vydatnou snídani, díky které nebudete mít tendence do obÄ›da nic ujídat. Budete-li v této zemi ale trochu déle, rozhodnÄ› si na tuto formu velice brzy zvyknete.

Rozšířenou pochutinou, na nichž si AngliÄané potrpí jsou sýry. NeslavnÄ›jším a nejrozšířenÄ›jším druhem je zde ÄŒedar, který je vyrábÄ›n tradiÄnÄ› z kravského mléka. Nejlepší je pořádnÄ› vyzrálý, kdy dosahuje jedineÄné výrazné chuti s lehkým nádechem oÅ™echů. NejÄastÄ›ji se nechává zrát od Å¡esti do osmnácti mÄ›síců a výsledkem je tvrdý sýr, který se nedrolí tak, jak jsme na to zvyklí například u nivy.

Zapomenout nemůžeme ani na dezerty a sladkosti. NejvychvalovanÄ›jším anglickým dezertem, se kterým se setkáváme hlavnÄ› v období Vánoc, je Christmas puding neboli jednoduÅ¡e vánoÄní pudink. NepÅ™edstavujte si ale pudink v naÅ¡em podání, na něž narazíme v naÅ¡ich supermarketech. V anglickém podání se totiž setkáváme s dohnÄ›da zbarvenou hmotou, která obsahuje suÅ¡ené ovoce, koÅ™ení, alkoholu, vajec a mouky. VyzkouÅ¡et pÅ™i své návÅ¡tÄ›vÄ› musíte i Banoffee, což je jedineÄný dort z karamelu, smetany, banánů a piÅ¡kotového korpusu. Už máte chuÅ¥? Tak neváhejte a kupte si letenky.